EYE DOCTOR-χειρούργος οφθαλμίατρος

ENGLISHRUSSIAN

HOME ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

   Δρ. Ιορδάνης Πούλας - χειρούργος οφθαλμίατρος


    Διαθλαστικές Επεμβάσες
    L.A.S.I.K.
    L.A.S.E.K.
    P.R.K.
    I.C.I.
    A.K.
    C.L.E.
    Φακικοί Φακοί
    Μυωπία-Υπερμετρωπία      με Laser
    Χειρουργική      Αστιγματισμού
    Καταρράκτης
    Κερατόκωνος
    FAQ's

FAQ's 

Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνω για τη μέρα του Χειρουργείου;

1. Μη βάζετε αρώματα, μακιγιάζ, έντονα αποσμητικά διότι επηρεάζεται το laser.
2. Φέρτε μαζί σας γυαλιά ηλίου.
3. Να συνοδεύεστε από ένα άτομο γιατί δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε.
4. Φέρτε μαζί τα κολλύρια σας.
5. Να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη του χειρουργείου.
Ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην προβλεπόμενη ώρα του χειρουργείου, δείξτε κατανόηση διότι ο εκνευρισμός επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σας.
Οι χειρουργημένοι δεν παραμένουν στην κλινική αλλά φεύγουν λίγο μετά το χειρουργείο με ακάλυπτα μάτια.

Τι πρέπει να κάνω για να ενημερωθώ σωστά;

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί σε διαφημιστικά έντυπα και γιατρούς που τα παρουσιάζουν όλα ΄΄ρόδινα΄΄ η αντίθετα καταστροφικά και ριψοκίνδυνα.
Η αλήθεια βρίσκεται στο ενδιάμεσο.
Ο σκληρός ανταγωνισμός οδηγεί συνήθως σε παραπληροφόρηση, ενημερωθείτε σωστά και πάρτε υπεύθυνα αποφάσεις για κάτι που έχει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες να βελτιώσει οριστικά την ποιότητα της ζωής σας.
Όσοι γνωρίζουν αγγλικά, για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη στη διεύθυνση: www.ascrs.org

Πως χρησιμοποιούνται τα κολλύρια;

Τα κολλύρια καλό θα είναι να διατηρούνται στο ψυγείο, να μην μπαίνουν ταυτόχρονα στο μάτι αλλά αφού έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα μερικών λεπτών μεταξύ δυο διαδοχικών ενσταλάξεων. Καλό θα είναι αφού μπει η σταγόνα να παραμείνει το μάτι για λίγο κλειστό για να απορροφηθεί καλύτερα. Χρειάζεται προσοχή να μη μολυνθούν τα κολλύρια, αυτό συμβαίνει συχνά όταν πιάνονται με ακάθαρτα χέρια η πέσουν ακάλυπτα στο πάτωμα.

Τι προφυλάξεις χρειάζεται να πάρω μετά το Χειρουργείο;

Για τη μέθοδο Lasik ισχύουν τα ακόλουθα:
Για 2 εβδ. μετά το χειρουργείο
1. Δεν πρέπει να μπεί νερό στο μάτι.
2. Να αποφύγετε την γυμναστική.
3. Οι γυναίκες όχι μακιγιάζ.
Στην εργασία μπορείτε να επανέλθετε 2-3 μέρες μετά το χειρουργείο. Τέλος δεν πρέπει να τρίψετε το μάτι σας για 3 μήνες .
Για τη μέθοδο Prk και Lasek ισχύουν ότι και στη μέθοδο Lasik Μ με τη διαφορά ότι όλες οι προφυλάξεις είναι για 7 μέρες μόνο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές αυτών των επεμβάσεων;

Το ποσοστό των επιπλοκών στις επεμβάσεις αυτές γενικά είναι πάρα πολύ χαμηλό κυμαίνεται μεταξύ 1-2% με την προϋπόθεση βέβαια ότι χρησιμοποιούνται τελευταίας γενιάς μηχανήματα Laser και ακολουθείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο επιλογής ασθενών.
Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η απόκλιση από την επιδιωκόμενη διόρθωση με αποτέλεσμα να παραμείνει ένα αδιόρθωτο υπόλοιπο βαθμών.
Στις περιπτώσεις αυτές επιχειρείται συμπληρωματική επέμβαση 6 μήνες μετά την πρώτη.
Στη μέθοδο Lasik υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης της φλούδας μετά από κτύπημα, ακόμη και αρκετούς μήνες μετά το χειρουργείο.
Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή είναι η μόλυνση του χειρουργικού τραύματος ιδίως από μικροοργανισμούς που δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Στις περιπτώσεις αυτές που ευτυχώς είναι πάρα πολύ σπάνιες, αναφέρονται μεμονωμένα περιστατικά στην παγκόσμια βιβλιογραφία, η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι μόνιμη.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη;

Όλες έχουν υπέρ και κατά, ποια είναι καταλληλότερη θα το κρίνει ο γιατρός που θα κάνει την επέμβαση λαμβάνοντας υπ'όψη τον τρόπο ζωής και τα ανατομικά δεδομένα του ματιού του ασθενή.